Forbrug og velgoerenhed

Forbrug og velgørenhed

Er det overhovedet muligt, at vende vores forbrug til velgørenhed? Mange forbrugere idag er mere beviste om miljø, dyrevelfærd og bæredygtighed end for blot 10 år siden. Samtidige er interessen for velgørenhed også stigende. Alene i år slog vi alle rekorder, da TV2 Knæk Cancer knaekcancer.tv2.dk fik samlet et beløb på 153 milioner ind til kræftens bekæmpelse cancer.dk men hvordan får vi vendt vores forbrug til velgørenhed?

Er fairtrade løsningen?

Kan vi med fairtrade vende vores forbrug til velgørenhed altså noget meningsfyldt? Først og fremmest handler fairtrade om at skabe muligheder for økonomisk dårligt stillede producenter. Samt at skabe gennemsigtighed og ansvarlighed og sikre en fair pris til producenterne.

Derudover skal fairtrade også være med til at sikre, at vi undgå børne og tvangsarbejde samt sikre ligestilling, foreningsfrihed, fremme fair trade og skabe bæredygtig miljøforvaltning.  fair-trade-principper

Men hvor nemt er det for forbrugeren at vide, om producenten får sine penge til en fair pris, da der sjældent er dokumenteret   bevis på hvad disse mennesker får ud af samarbejdet. Handler fair trade i virkligheden bare om at lette vores samvittighed som forbrugere eller er det i virkelig en god forretningen?

Kritik af fairtrade
Der er mange kritikere der mener, at fairtrade bare er en ny måde, at brande sig på via socialt ansvarlighed. Kritikerne mener bl.a., at markedsprisen er fastsat ud fra udbud og efterspørgsel fremfor, at fremme fairtrade med de lokale og betaler dem en fair pris for deres produkter.

I år udkom en ny undersøgelse fra Oriental and African studies of London en rapport, som forholder sig meget kritisk til fairtrade, idet de mener, at det kun er de store virksomheder, som tjener på det og de lokale kaffe farmere, altså ikke tjener på deres fairtrade produkter eller får forbedret deres arbejdsforhold.

Derudover mener mange, at det kun er et spørgsmål for virksomhederne, om at skabe noget positiv brand awareness ved at vise man er social ansvarlig, idet produkterne tit er bæredygtigt fremstillet, og dermed tager ansvar for miljøet og menneskene bag. Men dette er der jo ingen garanti for med fairtrade.

Hvordan får vi vendt vores forbrug om til velgørenhed?

Lysten til at støtte gode formål er på vej til at blive en mere naturlig del af hverdagen gennem vores forbrug. Så hvad gør vi, når der er så mange danskere, som gerne vil støtte velgørende formål via deres forbrug, men samtidige ikke ved hvorvidt pengene når ud til de rette folk? Er der andre måder vi kan vende vores forbrug til velgørenhed, end blot ved fairtrade, som ikke giver nogen garanti, for velgørenhedsstøtte.

Velgørenhed i apps
Der er mange apps, at hente, hvor kan kan donere til velgørenhed bl.a. Buy-aid.dk,  NGO millionaire, .osv. Med tid, fokus og større kendskab til de mange ildsjæle og iværksætter derude vil vi som forbrugere sagtens kunne vende vores forbrug til velgørenhed via forskellige metoder.

Hvorvidt det så er ved køb af fair trade produkter eller apps, eller via genbrug er op til den enkelte. Det vigtigste er dog, man tager stilling, så vores enorme forbrug kan være med til at bidrage til noget positivt for andre end blot os selv.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s